26 de MAIG ACTE AL CCDF BONNEMAISON A LES 18.30
La Xarxa de Dones per la Salut formada per associacions i grups de dones Feministes que treballen per la millora de la Salut amb perspectiva de gènere, volem expressar una sèrie d’inquietuds que tenim: Partint de que la defensa dels serveis públics de salut amb qualitat és una premissa necessària per a garantir l’equitat entre les persones i específicament entre dones, creiem que el nostre país necessita unes polítiques de salut adequades a les expectatives dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i al context social actual en el que els serveis de salut han assolit una gran qualitat que ens ha permès a tots i a totes les persones gaudir d’un bon nivell de benestar i seguretat en salut.
Per això estem en contra de totes les retallades pressupostàries que s’estan donant amb l’excusa de la crisi, però què tenen a veure amb el model de salut, les quals afecten a les dones com a usuàries i com a curadores, també afecten com a treballadores, donat que molts llocs de treball són coberts majoritàriament per dones. No obstant volem fer algunes propostes en la línea millorar l’atenció de les dones respectant els desitjos i els processos naturals (embaràs, part, lactància, menopausa ), reduint l’excessiva medicalització i tecnificació.
Pensem que:
· S’hauria d’aplicar una moratòria respecte a la vacuna contra el virus del papil·loma humà i retirar-la del calendari vacunal ja que no és una intervenció prioritària en termes de cost/benefici, i destinar els recursos a un programa de cribatge citològic poblacional que és una intervenció sobre la que hi ha sobrada evidència de la seva efectivitat preventiva.
· Cal incrementar la presència de professionals de la psicologia als CAPS d’atenció primària, per facilitar la derivació dels altres professionals, fer atenció individual i grups de terapèutics, la qual cosa reduiria la prescripció de psicofàrmacs, que representen un dels capítols més grans de la despesa farmacèutica i es destinen sobre tot a les dones.
· És urgent reduir el número de cesàries i, en general, l’aplicació a tots els hospitals de Catalunya de l’Estratègia d’Atenció al Part Normal.
· Cal prendre les mesures oportunes (formació als professionals d’atenció primària, etc.) per l’aplicació del Protocol per l’Abordatge de la Violència Masclista en l’Àmbit de la Salut a Catalunya.
· Per altra banda, respecte al desplegament i desenvolupament de la llei Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció de l’Embaràs, considerem que:
· Cal que es decideixi quin és el sistema global pel qual les dones podran accedir a una IVE a Catalunya tal i com marca la llei: accessible, gratuïta i amb totes les garanties de seguretat, qualitat i confidencialitat. Les dones Han de rebre una informació adequada i imparcial tant de l’avortament quirúrgic com del farmacològic perquè puguin decidir quin és el que els resulta més convenient.
· Cal que es faci públic el mapa de centres acreditats i que practicaran IVEs a tot el territori català, siguin ASSIRs, hospitals o clíniques privades regulant, alhora, l’objecció de consciència de tal manera que no afecti a les necessitats de les dones i que es posi en funcionament una formació especialitzada i de qualitat adreçada a professionals sociosanitaris en matèria d’IVE .
· Cal fer la planificació per a la inclusió dels mètodes anticonceptius (especialment dels preservatius) a la cartera de serveis de la xarxa pública com marca la llei.
· Cal planificar el programa d’educació afectivosexual dins de l’ensenyament obligatori, tal i com es desenvolupa a la llei.
Per últim, Considerem que cal avançar en la incorporació de la perspectiva de gènere a la salut tant a través de la formació dels professionals com donant suport a les associacions de dones, que treballen per la salut de les dones des de diverses vessants i incorporar les seves propostes a les polítiques de salut.
PER AIXÒ US CRIDEM A TOTES a PARTICIPAR CONTRA LES RETALLADES SOCIALS EL DIA 26 DE MAIG a les 18.30
al debat que organitzem la Xarxa de Dones per la Salut sobre “La Salut de les Dones en temps de Crisi”
“La sostenibilitat de la vida i l’estat ¿del “benestar”?
Cristina Carrasco Bengoa, Economista feminista, Ca la Dona.
TAULA RODONA
Imaginant I realitzant alternatives des dels grups de dones
A càrrec dels grups de la Xarxa de Dones per la Salut.
Al CCDF BONNEMAISON A LES 18.30 (Sant Pere més baix, 7) de Barcelona
Ens podeu escriure a :
xarxadonessalut@pangea.org
Barcelona, Maig 2011
Benvingudes al nostre blog!
"Ara que estem recuperant les nostres places, també podem proposar-nos el debat sobre els nostres espais a les cases, a la vida quotidiana, en la realitat del dia a dia. Debatre el lloc de la família, els rols que sosté, els autoritarismes que reprodueix, com a lloc d'afirmació del patriarcat. Imaginar noves formes de viure les nostres relacions, a casa, a la plaça, i també en les organitzacions populars que van naixent o es van transformant atravessades per aquest temps històric insurgent"
Claudia Korol, en Buenos Aires
Claudia Korol, en Buenos Aires
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Me han recomendado este blog y sin embargo al llegar a él me doy cuenta de que no voy a poder leerlo porque está en catalán. No creen una herramienta de distribución de información si luego van a restringirla tanta. Que pena, soy feminista e indignada pero tendré que irme a otro sitio. Saludos
ResponderEliminar