Entre el
25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones
i el
10 de desembre, Dia Internacional per als Drets Humans
Feministes indignades organitzem:
16 DIES D'ACTIVISME
CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE
Què son les violències de gènere?
Ens referim a totes les formes del sistema patriarcal per controlar el binomi “Home ‘macho’” – “Dona submisa” i que es canalitzen des del que és més institucional fins allò més personal posant de manifest les frustracions, neurosis, covardies, embrutiments, pretesa superioritat, complexos d’inferioritat i estupidesa de qui l’exerceix.
Violència de gènere són els feminicidis.
Violència de gènere són les violacions.
Violència de gènere és la invisibilització i criminalització de totes les identitats de gènere no heteronormatives.
Violència de gènere és la negació del nostre plaer – el de totes nosaltres.
Violència de gènere és l’estigmatització i criminalització de les persones que exerceixen un ‘servei’, el treball sexual, que el patriarcat demana, compra i vol controlar.
Violència de gènere és la falta de paritat en el món laboral, és guanyar menys sou per la mateixa feina.
Violència de gènere són les dobles i triples jornades de les dones, ni reconegudes ni remunerades.
Violència de gènere és la talla 38 i tota la publicitat i pressió social sobre els ideals de bellesa i de joventut.
Violència de gènere és decidir sobre el nostre cos i negar-nos el dret a decidir.
Violència de gènere és la feminització de la pobresa.
Violència de gènere és “gènere singular masculí”, és quan no em representen en el lleguatge.
Violència de gènere és quan ens criminalitzen si no complim el manament “diví” de l’home, ‘macho’, blanc, de classe mitja, heterosexual.
Violència de gènere en tots els àmbits, el públic, el privat, el laboral.
Violència de gènere a tot arreu, a Barcelona, a Catalunya, en el món sencer.
Qui som les Feministes Indignades?
Feministes Indignades som una assemblea feminista creada en l’Acampada de la Plaça Catalunya de Barcelona i vinculada al moviment 15M.
Som un grup molt heterogeni, d’edats, bagatges i feminismes diversos.
Som un espai de participació, reflexió i acció no mixta: la participació està reservada a les dones, les bianes i persones trans. Precisament per trencar les dinàmiques d’invisibilització i obstaculització de totxs lxs subjectes no heteronormatixs, es considera necessari generar un espai no androcèntric que sorgeixi de realitats compartides i de prioritats, sensibilitats i objectius comuns, mitjançant metodologies feministes no sexistes i formes no autoritàries de participació. Totes les assemblees estan obertes a aquestxs subjectes: es recullen opinions i propostes sense compromís necessari de participació assídua i continuada.
Considerem que els temes que afecten – així com la discriminació, la invisibilització i violència - a les dones, lesbianes i trans afecten a tota la societat i volem que estiguin en el cor de la política, la economia i la societat de tots i totes nosaltres.
Què són els 16 Dies d’Activisme contra les violències de gènere?
És una campanya internacional que va sorgir del primer Institut pel Lideratge Global de les Dones. Les participants escolliren les dates de la campanya – entre el 25 de Novembre “Dia Internacional en contra de la violència contra les dones”, i el 10 de Desembre “Dia Internacional pels Drets Humans- amb la finalitat de vincular les violències de gènere i els dret humans de manera simbòlica; així com per emfatitzar el fet que les violències de gènere i especialment la violència contra les dones constitueix una violació dels drets humans. El període dels 16 dies també inclou d’altres dates importants com l’1 de Desembre “Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA”
Des de Feministes Indignades hem decidit impulsar aquesta campanya dins del marc del moviment 15M de manera que reforcem les complicitats amb les diferents assemblees per posar a l’agenda del moviment aquesta visió feminista sobre les violències de gènere.
Aquesta campanya ens dóna l’oportunitat de reflexionar i participar en debats, converses, tallers, vídeo - fòrums, etc., amb la finalitat de desafiar les estructures que permetin la continuació i naturalització de les violències de gènere. Des de les estructures socio - econòmiques, el militarisme com a generador de la cultura de la por, les agressions policials, els interessos econòmics i polítics, la masculinitat hegemònica, els estats repressors, els fonamentalismes religiosos, com a elements que construeixen les nostres vides, els nostres cossos, les nostres sexualitats, les nostres famílies i la vida pública en general. I ho volem fer mitjançant accions que van des d’allò local, des del nostre barri, des de la nostra realitat connectada durant aquests 16 dies d’accions feministes contra les violències de gènere a tot el món.
I tota aquesta mobilització només és possible gràcies a la col.laboració de les assemblees dels barris, de la feina i de l’energia de moltes persones que ens han donat el seu suport en la preparació i de moltes més que sabem que participareu durant aquests 16 dies.
Calendari d'activitats
Divendres 25N, Dia Internacional per la No violència contra les Dones
Marxa Barcelona
Convocatòria dels moviments feministes: Plaça 8 de març (
mapa aquí), 18.30h
Inici manifestació: Rambla de Canaletes, 19h, cap a la plaça Sant Jaume
Des de Feministes Indignades ens unim a la Marxa convocada por la Xarxa de dones feministes contra les violències, fen el FemBloc “Marcha de las Putas”
Convoquem a les dones dels moviments feministes a trobar-nos a les 18.30h a la plaça 8 de març per anar juntes cap a Canaletes i continuar cap a Pl. St. Jaume
Recordant que és un dia que les dones hem impulsat i en el que volem continuar ocupant el carrer plegades, Volem unir-nos i visibilitzar-nos
Per a més informació:
http://feministesindignades.blogspot.com/ y
caladona.org
Dissabte 26N
Vermut a la Plaça de les Dones, en suport a Ca la Dona
De 12h a 13.30h
Aquest cop, l’espai de relació que ens permet la plaça de les Dones el dedicarem a una trobada de suport mutu entre dones de Ca la dona i Feministes Indignades.
Perquè NO és NO, us proposem convertir la plaça en un espai d’autodefensa feminista. Hi haurà espai i activitats infantils.
Diumenge 27N
Taller per a dones “Aprenem a dir NO”
Barcelona: barri de Gràcia
Caixa ocupada de Gràcia. C/ Travessera de Gràcia/Mare de Déu del Desamparats, delante del mercado
De 17h a 19.30h
En aquest taller posarem en pràctica la posada de límits en tant que dret de les dones. El NO com a posicionament i apoderament de la dona. Una posada de límits en el moment oportú és una manera de cuidar-nos i de prevenir possibles danys de la nostra autoestima.
AFORAMENT LIMITAT: 10 participants
Dilluns 28N
Espectacle de titelles “La primera i l'última” sobre feminicidis a Ciudad Juárez
Barcelona: barri del Raval
Casa de la Solidaritat. C/ Vistalegre, 15
19.30-20.30h
Un espectacle de titelles per a adultes i adults on es denuncien els feminicidis de Ciudad Juarez. “El país on les dones són rebuig, on les preguntes no tenen resposta; un espectacle de titelles per a adultes i adults”.
Dimarts 29N
Taller de micromasclismes “No sólo duelen los golpes”
Sabadell: CSO La Mekànica
Carrer Raval de Fora, 27. Mapa aquí
18h
Aquest taller intenta fer una reflexió a partir dels nostres cossos i de com hem estat socialitzats dones i homes. Hem estat educatxs en desigualtat des de fa molts segles. El masclisme és l’estructura de l’aprenentatge i de l’ordre social de quasi tot el planeta terra. El masclis me significa que tot el que no és ‘macho’, masculí, fort ... és discriminat i exclòs la qual cosa fa que NO es donin iguals privilegis a les dones, les nenes, els nens i molt menys a les lesbianes, gays, bisexuals, transexuals..
Per saber-ne més:
http://nosoloduelenlosgolpes.blogspot.com/
Tot el calendari d'activitats a Sabadell:
Dimecres 30N
La lluita feminista dins els moviments socials: on és la poció màgica?
Barcelona: barri de Sant Andreu
Centre Social Okupat La Gordíssima / Pons i Gallarza 10/ Metro Sant Andreu L1 Mapa aquí
19-21h i després cafeta fins les 00h
Aquesta xerrada-debat està immersa en les Festes Reivindicatives i Festes Alternatives de Sant Andreu de Palomar. Hi participen la Comissió de Gènere acampada Sant Andreu i Feministes Indignades. Entre els objectius hi ha situar les lluites feministes que fan en el context dels moviments socials més amplis de manera formal o informal, visibilitzar les accions concretes que es realitzen, els canvis que aporten, etc ... explicar la necessitat dels espais feministes en aquest tipus de context, compartir vivències ppositives i resistències i debatre estratègies per a superar les resistències i dificultats.
--- Estem buscant la poció màgica per resoldre els problemes que les feministes trobem el dia a dia dins els moviments socials. Per això vam veure bé trobar-nos el proper 30 de novembre, per situar les nostres lluites formals o informals dins aquest marc, per visibilitzar les accions concretes que es duen a terme, els canvis que aporten, etc. Explicar la necessitat d'espais feministes en aquest context, posar en comú les resistències, dificultats i bones experiències viscudes, compartir estratègies i una bona estona al CSO La Gordíssima. És el primer acte que es fa conjuntament entre Festes Alternatives i la Festa Major Reivindicativa, espais des d'on hi participarem algunes de nosaltres, tot i que hi seran també gent del mateix centre social o el grup de dones feministes de sant Andreu, a qui hem convidat, així com les Feministes Indignades de Barcelona per ampliar una mica el ventall d'opinions. El format és d'una xerrada mixta on en primer lloc es presentaran els grups i després farem debat i torn obert de paraules.
Volem convidar-vos-hi , i acabar amb uns bailoteos a la cafeta per celebrar-ho!
Tindrem cosetes bones per picar, sucs, infus i birres per calmar la set!
Dijous 1D
Dia Internacional de lluita contra el SIDA
Suport a les activitats del Comitè 1r desembre “No discriminació per VIH/SIDA”
30 anys després del primer diagnòstic de VIH/sida, el dia internacional de la lluita contra la SIDA, recolzem les accions que s’impulsen des del Comitè 1r Desembre per a lluitar contra l’estigma de les persones que viuen amb el VIH.
Hi haurà estands informatius en set mercats de Barcelona (Abaceria, Clot, Santa Caterina, Barceloneta, La Concepció, Hostafrancs i Sant Antoni) y de 20h a 24h., al Centre Artesà Tradicionàrius (Travessia de St. Antoni, 6-8. Gràcia, Metro Fontana, Barcelona), 2ª Nit Vermella, marató solidària d’espectacles contra l’estigma i discriminació de les persones que viuen amb VIH/sida.
Més informació a:
www.comite1desembre.org
Divendres 2D
Violència de gènere i migració - Vídeo-debat a càrrec de Feministes Indignades
Barcelona: barri de Gòtic
Pati Llimona, Carrer Regomir, 3. Metro Jaume I, L4 Mapa aquí
19.45h
Amb la projecció d’aquests curts pretenem fer una reflexió conjunta sobre els diferents tipus de violència en el col.lectiu de dones migrades.
Dissabte 3D
Violència de gènere en situacions de conflicte armat: Buenaventura, Colòmbia
Barcelona: barri de l'Eixample. Organitzat en col·laboració amb l'Assemblea Eixample Dreta
La Resposta, plaça del Fort Pienc
19.30h
Es passarà un vídeo recentment gravat a Buenaventura (Colòmbia) amb testimonis de dones per donar a conèixer la realitat d’un conflicte amb la presència de tots el actors armats (exèrcit, policia, narcotraficants, paramilitars, guerrilles) i les múltiples formes de violència –assassinats, agressions físiques i sexuals, “desplaçaments” (abandonament forçat del lloc de residència) que viuen les dones des de fa dècades. Desprès s’obrirà un debat sobre aquest tema.
Diumenge 4D
Taller de sexualitats
Barcelona: barri de Sants
Espai Obert: C/Violant D’Hongria 71. Metro Plaça de Sants (L1, L5), Badal (L5), Plaça del Centre (L3). Mapa aquí
19h
AFORAMENT LIMITAT: 30 participants
Aquest taller (adreçat a dones, lesbianes, trans i intersex) explorarà de quina manera les sexualitats transiten pels cossos, ens habiten, ens construeixen i com nosaltres construïm les sexualitats. Observarem el desig i el plaer més enllà de les paraules. I també reflexionarem sobre la manera en què les violències sexuals tatuen la vida de les dones.
Dilluns 5D
Transfòbia és violència de gènere. Vídeo fòrum
Barcelona: barri de Sants
Creació Positiva. C/ Sants, 2-4, 1º 1ª (Entrada per sabateria Raúl). Metro Hostafrancs (L1), Plaça de Sants (L1 y L5).
Mapa aquí 19.30h
Primer es farà una introducció explicant què és la transfòbia; per què la transfòbia és violència de gènere. Després es projectarà un documental sobre aquest tema, i després hi haurà un debat per a reflexionar sobre els temes tractats en la xerrada i en el documental.
Dimarts 6D
Taller violència laboral contra les dones
L'Hospitalet de Llobregat
Cooperativa Integral Catalana. C/ Mare de Deu de Montserrat, 10 baixos. L'Hospitalet.
Metro: Rambla Just Oliveres (L1-vermella); Avda. Carrilet (L1-vermella)
De 18 a 20 h
En aquest taller reflexionarem sobre les diferents violències que patim les dones en el mercat laboral i en les nostres feines. Visualitzarem i serem conscients de les diferents violències que patim en l’àmbit laboral. L’objectiu serà denunciar en grup i socialment aquestos abusos de poder i així desculpabilitzar-nos i empoderar-nos en tant que dones treballadores i professionals.
Dimecres 7D
Cinisme o civisme? Efectes de les ordenances cíviques per a lxs treballadorxs sexuals
Barcelona: barri de Casc Antic
Ateneu Llibertari del Casc Antic, C/Fonollar, 13-15, Metro (L4) Jaume I. Mapa aquí
A l’estat espanyol, el treball sexual està emmarcat en un model que actua a dues velocitats. Per una banda, s’utilitza la llei penal per a reglamentar policial i administrativament la prostitució i per l’altra s’autoritza l’activitat en determinades zones com per exemple els locals d’”alterne”
Des de les administracions es tracta el tema del treball sexual com una qüestió de gestió de l’espai públic.
El Departament d’Interior de la Generalitat e Catalunya ha anunciat mesures, incloses dins ela polèmica Llei Òmnibus, que prohibeixen la realització d’aquesta activitat a les carreteres i també a les zones de domini públic per a la prestació de serveis de naturalesa sexual. Iniciatives que es complementaran amb les actuacions municipals que regulen les denominades Ordenances municipals del civisme, que inclouen mesures dirigides a regular la prostitució en l’espai públic.
Hi participen:
Clarisa Velocci (cofundadora i membre de l'Associació GENERA des dels seus inicis el 2003)
Genera és una organització especialitzada en l'àmbit de la prostitució. Porta a terme programes i projectes en diferents línies de treball, des d'aquells dirigits a la intervenció directa en espais d'exercici de prostitució fins a propostes d'àmbit formatiu, de sensibilització social i d'incidència política. El seu objectiu és crear espais de proximitat, de coneixement i reflexió per a la redefinició dels rols socials des d'una perspectiva de gènere a través de la defensa i la reivindicació dels drets de les dones.
Margarita Carreras Roy
Monserrat Neira Rodriguez (treballadora sexual)
Dijous 8D
Taller Violències invisibles
Barcelona: El Clot
La Revoltosa. Carrer Rogent, 82. Metro Clot (L1 y L2). Mapa aquí
18-20.30h
En aquest taller adreçat a totes les persones interessades en la violència de gènere, aprofundirem en conceptes claus tals com poder patriarcal, privilegis i micromasclismes (entre d’altres); potenciarem las perspectiva crítica en relació a la violència de gènere i facilitarem els estris necessaris per a transmetre la complexitat del gènere en el nostre context traslladant-lo a la nostra realitat quotidiana.
Després del taller, Kafeta Feminista.
Divendres 9D
Taller de teatre de les oprimides
Barcelona: Nou Barris
Casal La Cosa Nostra. Carrer Biure, 1 - Carrer Beret, 8. Can Peguera.
Mapa aquí 18.30h
Esdeveniment a Facebook:
http://www.facebook.com/event.php?eid=292128837487459
La idea és treballar el gènere des del cos i les experiències vivencials de les i els participants fent servir el mètode de Teatre de l’Oprimit.
El Teatre de l’Oprimit és un sistema d’exercicis físics, jocs estètics i tècniques especials l’objectiu de les quals és restaurar i restituir el seu just valor a aquesta vocació humana, que fa de l’activitat teatral un instrument eficaç per a la comprensió i la recerca de solucions a problemes socials i intersubjectius. El teatre de l’Oprimit es desenvolupa a través de quatre aspectes fonamentals: artístic, educatiu, político-social i terapèutic.
Dissabte 10D, Dia Internacional dels drets humans
Festa de Feministes Indignades
Barcelona: Clot
El Brot (La Farinera del Clot). Gran Vía de les Corts Catalanes, 837. Metro Glòries. Mapa aquí
De 21h a 3h
…I perquè som humanes…. Festa Feminista (oberta a dones, lesbianes, trans i intersex)