Benvingudes al nostre blog!

"Ara que estem recuperant les nostres places, també podem proposar-nos el debat sobre els nostres espais a les cases, a la vida quotidiana, en la realitat del dia a dia. Debatre el lloc de la família, els rols que sosté, els autoritarismes que reprodueix, com a lloc d'afirmació del patriarcat. Imaginar noves formes de viure les nostres relacions, a casa, a la plaça, i també en les organitzacions populars que van naixent o es van transformant atravessades per aquest temps històric insurgent"
Claudia Korol, en Buenos Aires

martes, 5 de febrero de 2013

Reunió del grup de vides vivibles de Feministes Indignades ( 29/1/13)

Reunió del grup de vides vivibles de Feministes Indignades ( 29/1/13)
Es proposa ordre del dia amb punts següents
  1. Proposta de participar a Jornades sobre feminisme, consum i sobirania alimentària.
  2. Sistemes d’estalvi cooperatiu i suport mutu
  3. Deute I vides vivibles
1. Jornades sobre feminisme, consum i sobirania alimentària.
La Xarxa de Consum Solidari estan muntant unes jornades sobre sobre feminisme, consum i sobirania alimentària per finals d’abril. La Marxa Mundial de Dones, on participa una companya, els està donant suport, ja que tenen una aliança amb la comissió de dones de Via Campesina des del 2007 que ha servit per vincular el tema de la sobirania alimentària (SA), el consum crític i responsable i la visió feminista, i enriquir les respectives visions (SA-feminismes).
L’objectiu de les jornades és crear ponts entre el moviment el consum crític i responsable a Catalunya i els feminismes per bastir un discurs comú sobre vides vivibles que barregi la perspectiva feminista i la de sostenibilitat ambiental i humana, amb propostaes i alternatives comunes. També introducir la reflexió feminista sobre el treball reproductiu, domèstic i de cura per analitzar com els rols de gènere i la divisió sexual del treball influeixen tant en la producció (agricultura de subsistència, explotacions agràries i ramaderes familiars) com en la distribució ( cooperatives de consum i de compra). Vindran dones i homes de cooperatives de consum agroecològic, horts urbans, ecologistes en acció.
Hi haurà taules rodones amb dones que treballen sobre SA, feminisme i consum crític per recollir experiències, anàlisis i reflexions amb visió feminista; sobre producció rural i urbana (horts urbans); sobre la transformació artesanal dels aliments (producció domèstica, melmelades, etc); organització de l’alimentació en les mobilitzacions ( experiència de Pça Catalunya, comissió de cuina); lectura feminista i agroecològica de l’organizació d’altres espais de menjar (menjadors d’hospitals,escoles, etc).
La proposta concreta a FI és organitzar una taula sobre lluites feministes i agroecològiques front la crisi alimentària (problemes per accedir a aliments, i a aliments sans i produïts de forma sostenible). La idea no és que fem una xerrada teòrica ni una tesi doctoral, sinó pensar en propostes des de la nostra realitat ( que van des d’expropiacions d’aliments com la de la vaga a cooperatives de consum feministes, crear vincles entre horts urbans, explotacions agroecològiques a comarques i dones precàries…). Convidar dones de diferents espais per parlar-ne.
Debatim una estona sobre el tema, algunes senten que no coneixen aquesta perspectiva; s’aclareix que no es tracta de ser expertes sinó de crear un grup de reflexió amb altres dones que sàpiguen d’agroecologia, de cooperatives de consum, i organitzar.ho. Una companya proposa parlar amb gent de cooperatives que comercialitzen productes agroecològics i d’altres projectes agroecològics com el BAH (cooperativa Bajo el Asfalto está la Huerta, Madrid). Una altra està interessada en llegir sobre aquest tema.
Acord: Com aquesta és la primera reunió del grup, no volem sobrecarregar-nos de coses i encara hem de veure què volem fer plegades, passem la proposta a la resta de companyes que no han vingut i en tornarem a parlar. Es crearà un subgrup amb les interessades.
2. Posada en marxa de sistemes formals d’estalvi cooperatiu i suport mutu al voltant de Feministes Indignades.
a) Sistemes d’estalvi cooperatiu.
Es parla de la proposta que ve rondant des de fa temps de crear un sistema d’estalvi cooperatiu des de Feministes Indignades. Una companya aporta informació sobre l’experiència de la cantina o djengué, sistema que utilitzen les dones africanes per estalviar plegades des de la relació i la confiança i sense intermediació dels bancs . ( annexa a aquesta acta) D’aquí a un mes o dos Fons de Dones-Calala organitzarà una xerrada amb dones llatinoamericanes, africanes i emprenedores autòctones per parlar d’aquests sistemes.
Parlem que pot ser un bon moment per a informar-nos i anar pensant com ho volem fer. Pensem que hauria de ser un projecte vinculat amb Feministes Indignades, però que no absorbís molt de temps de les assemblees de FI, que ja van prou plenes, que hi participin les indignades que vulguin i on es poguessin vincular dones que estan relacionades amb FI però no venen a les assemblees. Que ha de ser un fons que també pugui recolzar projectes puntuals (per exemple, deixar diners perquè algunes organitzin un càtering com a projecte d’autoocupació informal i que després tornin els diners a indignades).
ACORD: Quedem en seguir parlant-ne i informant-nos per poder presentar una proposta a l’Assemblea de Feministes Indignades.
b) Projectes informals.puntuals de suport mutu, autoocupació.
Com estem totes tan precàries, buscar la possibilitat d’articular iniciatives per poder sostindre’s i comptar amb el suport d’indignades: pensem en projectes que van de les xapes que fa la Bàrbara a organitzar un grup que vengui còctels a les festes majors per treure diners per poder arribar a fi de mes, i demani un prèstec inicial a indignades per poder pagar-ho…
Acord: no es pren cap acord, s’apunta la idea per parlar-ne.
c) Debat a Indignades sobre com gestionar els diners que ens donen per fer xerrades, sobre quines tasques es remuneren /valoren/ són més visibles i quines no…
A darrera assemblea de 2012 i arran dels diners que s’havien pagat a les companyes que van anar a les jornades de Donosti va sortir el debat sobre què fer amb els diners que es paguen per les xerrades. Va sortir la proposta va ser destinar-los a un fons comú per a crear el sistema d’estalvi cooperatiu que es parla al punt a). Una companya va donar els seus diners a Indignades amb aquesta idea. El punt de fricció va sortir arran de què passa amb les dones que estan precàries, aturades i que necessiten els diners. Fins ara s’havia pagat les xerrades a les que havien participat. Va sorgir el debat de quines tasques es valoren i visibilitzen més, perquè la representació/sensibilització sí i altres feines més invisibles no. Es va quedar d’ajornar el debat a que es posi en marxa el grup de vides vivibles i es va acordar que una altra companya que havia participat a la xerrada i que estava en situació de precarietat cobrés la xerrada.
Una companya creu que si funcionés el fons, els diners que es paguin per qualsevol xerrada haurien d’anar aquí i podrien comptar-se com aportació de la dona que l’ha donat, però que els diners han d’estar en moviment i a disposició de les dones que ho necessitin.
Acord: Quedem en parlar sobre aquest tema a la propera assemblea del grup VV per tal d’enfocar com gestionar el debat i la presa de decisions a Indignades.
  1. Deute i vides vivibles
Parlem de la importància de fer aportacions feministes al tema del deute i el saqueig a les nostres vides que no només parlin del deute legítim o ilegítim (públic/privat) i de la corrupció, sinó del deute social que la civilització té amb les dones: el deute de la cura, per tot el treball reproductiu, domèstic i de cura que les dones hem realitzat durant segles per a que funcioni el món i l’economia ‘real’. Situar el deute amb les dones en el centre del ‘no devem –no paguem’.
Les dones de la comissió de gènere de la Plataforma Ciutadana per l’Auditoria del Deute estan participant a les reunions del 8 de març, ja que eng uany volen centrar aquest dia en aquest tema i com les polítiques d’austeritat afecten les dones.
Acord: seguirem parlant-ne, sobretot tenint en compte que una companya que vol participar al grup està a la comissió de gènere.
PROPERA ASSEMBLEA: Segons disponibilitats diverses proposem el divendres 8 de febrer a les 19h.

No hay comentarios:

Publicar un comentario